Μικρές Αγγελίες σε μέσα ενημέρωσης,  Η εξέλιξη

Οι μικρές αγγελίες ήταν ανέκαθεν μέρος του περιεχομένου των περισσοτέρων ενημερωτικών εντύπων από τότε σχεδόν που τυπώθηκε η πρώτη εφημερίδα.  Μετά τα πρωτοσέλιδα, τις ειδήσεις αναλυτικά, τις αναλύσεις-γνώμες των δημοσιογράφων και των ανθρώπων του λόγου, τα σατιρικά, τις ειδικές (ενδεχομένως) στήλες κλπ, υπήρχαν σελίδες με άλλου είδους ενημερωτικό περιεχόμενο που δεν προερχόταν από τους γράφοντες στο έντυπο, αλλά από τον οποιονδήποτε ήθελε ν’ αναφέρει κάτι.  Αυτό το κάτι ήταν οι μικρές αγγελίες δηλαδή τα μικρά μηνύματα προς άπαντες που ενδεχομένως να τους ενδιέφερε ένα ή περισσότερα από τα εν λόγω μηνύματα.  Ζητείται, πωλείται, ενοικιάζεται κι όχι μόνο.   Έχουν γραφτεί εκατομμύρια αγγελίες για πολλά και διάφορα θέματα.  Ακόμα και έντυπα ειδικής κατηγορίας ενημέρωσης.

Η αγγελία είναι η ακατέργαστη διαφήμιση που κάνει κάποιος όταν θέλει να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος (από την τοπική κοινωνία μέχρι τη χώρα ολόκληρη η και παραπέρα) κάτι.   Αυτές οι αγγελίες ήταν τόσο πολλές που σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που τις αναρτούσαν πλήρωναν και κάποιο αντίτιμο.   Και υπήρξαν και περιπτώσεις όπου δημιουργήθηκαν έντυπα με αποκλειστικό περιεχόμενο τις μικρές αγγελίες.

Και μετά κάποια μέρα ανακαλύφθηκε το internet, το μέσο διακίνησης της πληροφορίας με εκπληκτικές δυνατότητες μεταφοράς πληροφοριών για την εποχή (δηλαδή για την αρχή της δεκαετίας του 90).  Ο αριθμός των ανθρώπων που αποκτούσαν πρόσβαση στο internet μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο όσο αυτό εμπλουτιζόταν σε περιεχόμενο.  Και το internet εμπλουτιζόταν ολοένα και περισσότερο περιεχόμενο όσο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούσαν πρόσβαση σε αυτό.  Και το internet είχε κι έχει ένα φοβερά μεγάλο πλεονέκτημα όσον αφορά την ανάρτηση της πληροφορίας, σε σχέση με τα έντυπα μέσα όπου η διαδικασία κι ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει μια πληροφορία τυπωμένη σε ένα γνωστό έντυπο είναι πολύ πολύ περισσότερος.  Απ’ όταν το internet μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, τα έντυπα άρχισαν να χάνουν σημαντικό έδαφος όσον αφορά τις μικρές αγγελίες. Δεν είναι δυνατόν ν’ ανταγωνιστείς ένα μέσο που προσφέρει ενημέρωση σχεδόν αμέσως μόλις γίνονται οι αναρτήσεις και μάλιστα δωρεάν.  Αυτό φυσικά δεν γινόταν να μην επηρεάσει και τις μικρές αγγελίες.  Τα sites μικρών αγγελιών ήταν από τα πρώτα που εμφανίστηκαν με την «άνοδο» του internet, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο. Γιατί όμως; Για το ενδεχόμενο κόστος και τον χρόνο ανάρτησης της αγγελίας αλλά και την καλύτερη παρουσίαση και το μηχανισμό εύρεσης.  Οι περισσότερες εφημερίδες χρέωναν τους αναγνώστες τους για την δημοσίευση των αγγελιών τους και μάλιστα οι τιμές μπορεί να ήταν πολύ υψηλές αν η αγγελία ήταν πολύπλοκη και με πολλές λέξεις. Στα περισσότερα sites, η καταχώρηση αγγελιών γίνεται δωρεάν.  Μόνο όσοι θέλουν οι αγγελίες τους να τύχουν ειδικής μεταχείρισης πληρώνουν στα sites αγγελιών.  Επίσης στο internet υπάρχει καλύτερη παρουσίαση της αγγελίας με φωτογραφίες, αλλά και ένας μηχανισμός εύρεσης αγγελιών για να διευκολύνεται ο χρήστης που ψάχνει κάτι συγκεκριμένο μέσα σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες αγγελίες.  Υπάρχουν μάλιστα και sites πιο εξειδικευμένα σε συγκεκριμένα αντικείμενα (σπίτια, αυτοκίνητα…).

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της δημοσιοποίησης των μικρών αγγελιών;  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα.  Η εξέλιξη της επικοινωνίας είναι ο οδηγός. Έτσι κι αλλιώς και οι αγγελίες είναι μέρος της γενικότερης επικοινωνίας και των μέσων που χρησιμοποιούνται.